Slavernijverleden van de provincie Utrecht
In de provincie Utrecht vind je veel sporen terug van het slavernijverleden. De geschiedenis zit in de pracht en praal van de buitenplaatsen, maar ook in de maaltijden die we nu eten, of de verhalen die we over dit verleden vertellen. Op deze webpagina vind je een overzicht aan verhalen, podcasts en historische activiteiten.
Tussen 1689 en 1713 stuurden Nederlandse kooplieden van de West-Indische Compagnie (WIC, 1621-1792) hun schepen naar Afrika, beladen met vuurwapens, buskruit, textiel, gereedschappen en snuisterijen. In Afrika verhandelden ze deze goederen niet alleen voor goud en ivoor, maar ook voor mensen. Vaak kochten ze deze mensen van Afrikaanse verkopers. In totaal werden meer dan 600.000 mensen naar het Caribisch gebied vervoerd. Vanuit Suriname keerden de schepen terug naar Nederland, gevuld met kostbare producten. Ook in Oost-Indië was slavenarbeid aan de orde van de dag.
Het waren voornamelijk de gegoede burgers die het meest profiteerden van de goedkope slavenarbeid. Zij waren vaak zelf eigenaar van een plantage in 'De West' of bezaten aandelen in deze plantages. Ook handelaren, eigenaren van suiker- en katoenfabrieken, notarissen, administrateurs, portretschilders en cartografen verdienden goed aan de koloniën.
2023
Op 30 juni 2023 heeft het provinciebestuur van Utrecht excuses aangeboden voor het slavernijverleden van het provinciale bestuur. Een startschot voor het herdenkingsjaar van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024. Dit jaar is specifiek gekozen omdat het dit jaar 150/160 jaar geleden is dat slavernij in Nederland verboden werd.
Er zijn in de provincie Utrecht verscheidene historische activiteiten te bezoeken en verhalen over dit verleden te lezen. Op deze webpagina vind je een overzicht. Wat kun je zoal bezoeken, lezen of beluisteren?