De Tweede Wereldoorlog in Utrecht
Natuurlijk ging de Tweede Wereldoorlog niet aan de provincie Utrecht voorbij. In vijf jaar tijd zijn er veel dingen gebeurd in de provincie. en overal vind je sporen van de Tweede Wereldoorlog terug.
De Grebbelinie, bijvoorbeeld, lag op de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland. In augustus 1939 werd een algehele mobilisatie afgekondigd, waardoor veel gebouwen in de omgeving ontruimd werden of anders soldaten moesten huisvesten. Rondom de Grebbelinie moesten een aantal boerderijen worden gesloopt om het schootsveld vrij te maken. De latere slag om de Grebbeberg en de vernietiging van Rhenen heeft het Duitse leger niet kunnen stoppen.
Ook Kamp Amersfoort ligt in de provincie Utrecht. In eerste instantie waren hier na de mobilisatie Nederlandse soldaten gevestigd. Maar al snel na de overgave werd dit een Duits gevangenenkamp. Het was een doorgangskamp waar allerlei gevangenen vast gehouden werden tot nader vertrek: joden, gijzelaars, Russische krijgsgevangenen, illegale werkers en verzetsstrijders. Totaal hebben 35.000 gevangenen in dit kamp vastgezeten.
Het zijn slechts twee van de bekendste voorbeelden. Maar er zijn nog veel meer verhalen te vertellen. Hieronder lees je verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht. Over Truus van Lier, de dolle dwaze zomer van 1945, verzetsstrijders, Duitse toeristen en de oorlog door de ogen van kinderen.