Oudewater beschermd tegen de Fransen
Willem Adriaan II (1633-1694), graaf van Horne, was meester-generaal van de Nederlandse artillerie. Tijdens de oorlog met Frankrijk die begon in het Rampjaar 1672 werd hem één van de vijf hoofdposten aan de Oude Hollandse Waterlinie toevertrouwd: de Goejanverwellesluis. Deze sluis in het dorp Hekendorp, in de gemeente Oudewater, zorgde ervoor dat water uit de Hollandsche IJssel gebruikt kon worden om de polders ten noorden van de rivier onder water te zetten.
Het nabije Oudewater werd sinds 25 juni bezet door de Fransen. In het plan van de Oude Hollandse Waterlinie was geen plaats geweest voor een militaire bezetting van Oudewater. De stad aan de Hollandsche IJssel kreeg een tweede kans toen de Fransen op 11 juli onverwacht vertrokken. Nog diezelfde ochtend verscheen de graaf van Horne aan de stadspoort waar hij door de bevolking enthousiast werd ontvangen. Hij stuurde direct ruiters achter de Fransen aan, en na schermutselingen bij Montfoort kwamen zij ’s middags met ruim dertig gevangenen terug naar Oudewater.
De graaf in Oudewater
Op 11 augustus bracht stadhouder Willem III een bezoek aan Oudewater. De 21-jarige prins van Oranje liet zich rondleiden over de stadswallen. De verdedigingswerken van Oudewater waren verwaarloosd, en de prins ging akkoord met het advies om de stad niet te betrekken bij de Oude Hollandse Waterlinie. De graaf van Horne zou zich kort daarna tot de prins hebben gewend, en hem hebben overtuigd dat het toch beter was om Oudewater wel te versterken.