De barmhartige Cunera en de jaloerse koningin

4 min

Prinses Cunera is met duizenden passagiers op de terugweg van een bedevaart naar Rome. Bij Keulen wordt het schip opgewacht door beruchte Hunnen. Die vermoorden het hele gezelschap. Cunera ontsnapt. Volgens een oude Utrechtse legende verstopt ze zich onder de mantel van koning Radbod en reist vervolgens met hem mee naar zijn kasteel in Rhenen. Daar leeft Cunera nog lang en gelukkig. Of toch niet? De echtgenote van de koning ergert zich mateloos aan de door iedereen geliefde Cunera.

Op het kasteel in Rhenen bouwt Cunera een nieuw leven op. Ze deelt mee in de weelde, maar blijft ook oog houden voor de armen. Zo deelt ze haar brood en verzamelt na een maaltijd het overgebleven eten voor de minder bedeelden. De barmhartige Cunera is geliefd bij iedereen. Alleen niet bij koningin. Zij ergert zich aan de populaire Cunera en probeert de ‘indringster’ op allerlei manieren het leven zuur te maken. Door haar te beschuldigen van diefstal bijvoorbeeld. Maar niets helpt om Cunera’s goede naam aan te tasten.  Sterker nog, koning Radbod geeft Cunera meer macht dan de koningin. Dat is het moment waarop de koningin haar jaloezie niet meer kan bedwingen. Ze bedenkt een plan om van Cunera af te komen.

Paarden willen er niets van weten

Een nogal rigoureus plan: ze wil haar eigenhandig ombrengen. Ze kiest het moment zorgvuldig uit. Op 28 oktober 340, wanneer de koning met zijn mannen op valkenjacht is, moet het gebeuren. Dan besluipen de koningin en haar dienstmeid de geliefde prinses. Ze wurgen haar met de halsdoek die Cunera voor haar bedevaartstocht kreeg van haar ouders. Vervolgens begraven ze haar in de paardenstal bij het kasteel.

Als de koning terugkeert, zijn de paarden met geen mogelijkheid die stal in te krijgen. Maar dat wekt nog geen argwaan. Nadat de knecht een opmerkelijk tafereel in stal ziet, er branden kaarsen in de vorm van een kruis, wordt Cunera’s lichaam ontdekt. De koning is woedend. Er is geen twijfel mogelijk: de koningin is de schuldige. Als wraak laat hij haar martelen. Zo afschuwelijk dat de koningin krankzinnig wordt en zichzelf van een nabijgelegen berg stort.

Nadat de knecht een opmerkelijk tafereel in de stal ziet, er branden kaarsen in de vorm van een kruis, wordt Cunera’s lichaam ontdekt. De koning is woedend.

De mirakelen van Cunera

Bisschop Willibrord passeert 300 jaar later Rhenen op weg naar Keulen. Inwoners vertellen hem dat zich bij Cunera’s graf wonderen voltrekken. Doven kunnen weer horen, blinden weer zien. Keelziekten genezen, evenals zieke paarden. Ze vragen de bisschop daarom om haar heiligverklaring. Willibrord laat Cunera opgraven. Bij de opening van het graf blijken zowel Cunera als de wurgdoek nog geheel intact. Haar lichaam en doek worden in 694 overgebracht naar de Rhenense Pieterskerk, die sindsdien aan de heilige Cunera is gewijd.

Rhenen is in de Middeleeuwen een populair bedevaartsoord. Duizenden pelgrims komen naar Rhenen om de heilige Cunera te eren. Ook nu nog leeft de Cuneralegende voort. Overal in Rhenen vind je haar naam terug. De wurgdoek wordt bewaard in het depot van het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Bronnen en meer lezen

- Achtergrondinformatie over de legende van Cunera door Stichting Cuneradag.

- De mirakelen van Cunera door het Cuneragilde.

 

Geschreven door Sanne Witkamp Ontdek alle verhalen van deze schrijver