De bevrijding van Utrecht: de Duitsers geven niet op
De Duitsers hangen de vlaggen in Utrecht halfstok als ze horen dat Adolf Hitler dood is. Dat nieuws wordt op woensdag 2 mei 1945 bekendgemaakt. Nog diezelfde dag gooien Amerikaanse bommenwerpers voedselpakketten af boven Lage Weide, ten westen van Utrecht. Er komen vrachtwagens met voedsel in de stad. Maar waar blijven de bevrijders?
Noorwegen, Denemarken en Nederland zijn bevrijd. Zo klinkt het op 4 mei op de illegale radio. Veel inwoners van Utrecht gaan de straat op om feest te vieren, maar Duitse soldaten jagen hen terug hun huizen in. Er wordt zelfs geschoten. De commandant van de Duitse troepen in Nederland erkent de capitulatie niet. Op zaterdag 5 mei rijden drie geallieerde motorrijders door de stad, maar zij vertrekken weer.
De intocht van de Canadezen
Vanuit De Bilt trekken op maandag 7 mei 1945 dan eindelijk Canadese en Britse troepen de stad binnen. In de straten van Utrecht verzamelde zich ondertussen een juichende menigte. Ook burgemeester Ter Pelkwijk keert terug naar het stadhuis. Hij was eerder door de bezetter afgezet en vervangen door een NSB-burgemeester. Op het bordes ontvangt Ter Pelkwijk de commandant van de bevrijdingstroepen.