De eeuwenoude traditie van de handjesring
Een zwaai met de metaaldetector, een piep, een schep in de grond. Dit leverde hobbyarcheoloog Jasja Haykens een prachtige vondst op: een gouden ring! Opvallend waren de handjes die elkaar vasthielden. Archeoloog Anton Cruysheer van Landschap Erfgoed Utrecht dook de boeken in om hier de verklaring voor te zoeken. In deze aflevering van Vondst van de Schervendokter lees je over een traditie die eeuwenoud blijkt te zijn.
In 2020 dook deze vondst op tijdens het PAN-event, waarbij hobbyarcheologen en archeologen samenwerkten om vondsten te documenteren. Zes topvondsten kwamen boven tafel, waarvan deze ring er één is. Nader onderzoek volgde: de ring meet 20 mm, weegt 5,2 gram en werd gevonden in een landbouwgebied in de gemeente De Ronde Venen tussen Utrecht en Amsterdam. Hiervan is bekend dat er in vroeger eeuwen huis-, tuin- en keukenafval verspreid werd om de grond vruchtbaar te houden. Deze vondst is daarom waarschijnlijk afkomstig uit de stad Utrecht of Amsterdam.
Datering en versiering
De decoratie, met onder meer bloemmotieven, en de uitvoering toont Art-nouveau/jugendstil karakteristieken en dateert daarom vermoedelijk uit de periode rond 1900. Kenmerkend voor deze kunststroming is een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst, met daarbij een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken. Dit laatste is ook goed te zien op een van de twee handen, die is voorzien van een voor die tijd nieuwe graveertechniek.