De emigratie generatie

De emigratie generatie: experimentele flats in Overvecht

2min

Ilsemarie Samson kwam in 1972 naar Utrecht om biologie te studeren. Daar ontmoette ze Evert. Ze kwamen in de experimentele flats van Overvecht te wonen. De emigratie generatie vroeg haar naar hun verhaal.

Ilsemarie: "Wij zijn in 1981 naar Overvecht verhuisd. We gingen in de experimentele flats wonen. Als je daar naartoe wilde moest je door de ballotage. Er was namelijk op elke verdieping een gemeenschappelijke ruimte. De huizen hadden schuifdeuren om kamers groter of kleiner te maken. De kinderen vonden het hele leuke huizen omdat je er rondjes kon rennen.

Bij dat ballotagegesprek werd ons gevraagd of we katten leuk vonden. Tuurlijk! zei Evert. Ik hield wijselijk mijn mond. Toen we wegliepen zei hij; ik ga me toch niet een flat door de neus laten boren door een kat. En zo kwamen wij in de flat terecht.

De afspraken waren helder. Als de deur van buren open stond was je welkom. Wanneer de deur dicht zat dan hadden mensen privétijd. Onze kinderen waren heel blij in de flat en vonden het jammer toen wij in 1991 naar een koopwoning in Voordorp verhuisden."