De emigratie generatie

De emigratie generatie: sinds 1967 in Overvecht

2min

Thea en Ruud Mahulete wonen al sinds 1967 in dezelfde flat in Overvecht. De emigratie generatie vroeg hen naar hun verhaal.

Thea: "Mijn vader werkte als directeur op plantages in destijds Nederlands Indië (nu Indonesië), waar hij door zijn temperament steeds na een poosje in conflict kwam. Dan gingen wij weer weg, vaak naar een ander eiland. Ik zat in mijn jeugd al vanaf zes jaar bij mensen in de kost. Het was een jeugd van afscheid nemen. In 1962 kwamen we als spijtoptanten naar Nederland. Hier, en nadat ik trouwde met Ruud, heb ik dan ook besloten; als ik nu een huis vind ga ik nooit meer verhuizen. En zo geschiedde, sinds 1967 wonen wij in dezelfde flat in Overvecht. Wij zijn de eerste bewoners.

Er was een maatschappelijk werkster die gerepatrieerden begeleidde. Zij heeft ons enorm geholpen om een plek te vinden want wij werden buitengesloten. In het oude Antoniusziekenhuis op de Prins Hendriklaan werden wij bemiddeld. De directeur woningbouw kwam ons in januari in pension in Soest opzoeken en vroeg ons; vinden jullie het niet erg om 4 hoog te wonen? In maart kwam hij weer. Toen vroeg hij ons om 10 hoog een flat te accepteren. 

Wij hebben tot de dag van vandaag geen spijt van deze keuze, vanuit ons huis kunnen wij restaurant Soesterberg zien liggen bij helder weer. En tegen kerst zien we de lampen van Lopik. Ook wandelen we veel in Overvecht."