De emigratie generatie

De emigratie generatie: spelen bij het Vechtplantsoen

2min

Ilse Cohen werd geboren in Nederlands Indië, kwam in 1951 naar Nederland en woonde als kind een aantal jaar in Zuilen. In die tijd was dat voor Ilse één grote speelplaats. De emigratie generatie vroeg haar naar haar verhaal.

Ilse: "Ik ben als 12-jarige in Zuilen terecht gekomen. Het was halverwege de jaren '50. We woonden langs de Vecht, in appartementen van 4 hoog. Er werd daar flink gespeeld op de speelweide van het Vechtplantsoen. Op de foto zie je onze familie met aanhang op het Vechtplantsoen.

We hadden er plezier in om op solexen, achterop, over de heuveltjes van die speelweide te crossen. Totdat we een schuiver maakten en we kapotte knieën hadden. Dan wilden we niet dat onze moeder het merkte dus we spoelden ons af in de Vecht en gingen daarna vlug thuis een lange broek aan doen. Soms droegen wij wel drie weken lang een lange broek tot onze knieën weer gaaf waren. Als onze moeder erachter zou komen zou ze zeker boos zijn en roepen: God straft meteen!

Het leuke is, aan de overkant van de Vecht was toen boerenland. Nu ligt er de wijk Over-Vecht. In deze wijk woon ik alweer heel wat jaren. Vroeger was de Vecht nog wel eens bevroren. We gingen dan op sleetjes of met doorlopers aan het ijs op. Ik kom nu weer als vanouds Indo’s tegen uit de tijd van toen. Hier in Overvecht bijvoorbeeld bij de Indische Rijsttafel."