Een vals kasteel
Verder is er de oude ruïne die is gebouwd in de 19de eeuw als boswachterswoning. Op het eerste gezicht lijkt de ruïne uit de Middeleeuwen te stammen. In werkelijkheid is het veel later gebouwd en heeft het kasteeltje waarschijnlijk voornamelijk een decoratieve functie gehad. Het wordt daarom ook wel een kasteelfolly genoemd.
Strijd om de Grebbeberg
Tenslotte hebben er veel veldslagen plaatsgevonden op de Grebbeberg. Bekende voorbeelden hiervan zijn de middeleeuwse slag tussen de Hollandse graaf en de graaf van Gelre in de 12de eeuw, en de Slag om de Grebbeberg tijdens in de Tweede Wereldoorlog. Deze laatste slag heeft een grote rol gespeeld in de verdediging tegenover de Duitse invasie in 1940.
De Grebbeberg is daarmee een plek vol cultuur en historie. Op dit moment is de Grebbeberg, en ook de Heimenberg, vrij toegankelijk te voet te betreden en zeker de moeite waard om een keer te bezichtigen.
Hoogtekaarten
De hoogtekaarten uit dit verhaal komen uit het citizen science project 'Erfgoed Gezocht'. Via de www.erfgoedgezocht.nl speurden mensen via hoogtekaarten mee naar archeolgisch erfgoed als grafheuvels en Celtic Fields. Een recordaantal hoogtekaarten zijn in korte tijd onderzocht. Erfgoed Gezocht is een project van Landschap Erfgoed Utrecht en de Universiteit Leiden.
Bronnen
Drunen, A.J. van. (2000). De Slag op de Grebbeberg. Oud Rhenen. No. 1, p. 29-33.
Jong, A.J. de. (1992). Waar bevindt zich de oude put bij de Koningstafel? Oud Rhenen. No. 3, p. 9-14.
Smulders, H. (2002). Het project Ringwalburcht op de Heimenberg. Oud Rhenen. No. 2, p. 51-62.
Hegener, M. (1995). Archeologie van het landschap. Langs de aarden monumenten van Nederland. Contact: Amsterdam.
Stichting Het Utrechts Landschap: Beheerplan Blauwe Kamer, Grebbeberg en Laarsenberg 2011-2021