Beeldenstorm
De hagenpreken worden gewoonlijk gezien als het startschot van de eerste grote Beeldenstorm. Maar of er een direct onderling verband is, is onduidelijk. De meeste hagenpreken hebben een ordelijk verloop gehad. De eerste Beeldenstorm van Utrecht overigens ook. Er sneuvelden wat gebeitelde hoofden, maar dit gebeurde pas nadat een groep was betaald om dit te doen. Voor een dagloon wilden ze het nog wel overwegen, maar echt gemotiveerd was de groep niet. Daarnaast was er veel overleg tussen het stadsbestuur en calvinistische leiders. In het stadsbestuur en onder de brede burgerij waren veel aanhangers van de nieuwe leer. Op 27 augustus kwamen ze tot een akkoord. De St. Jacobskerk (de huidige Jacobikerk) mocht worden gebruikt voor diensten van gereformeerden. Toen Filips II hoogte kreeg van deze gebeurtenissen in de Nederlanden, stuurde hij Alva om orde op zaken te stellen. Veel edelen, waaronder Willem van Oranje, sloegen op de vlucht. De Tachtigjarige Oorlog stond op het punt te beginnen.
Bronnen
- R.P. Zijp, Een “Utrechtse Hagepreek” in het Catharijneconvent, Maandblad Oud-Utrecht, 1980, 96-99.
- Maud Feijen, Hagenpreken: aanstichters van de Beeldenstorm?, IsGeschiedenis, geraadpleegd op 3 januari 2023.
- O.J. de Jong, De Reformatie in Culemborg, 1957.
- Frank Magdelyns, De Reformatie, Oud Houten, geraadpleegd op 3 januari 2023.
- Oud-Utrecht, Cornelia Spaens en de beeldenstorm in Utrecht, geraadpleegd op 3 januari 2023.
- Skrul, De Hagenpreken , G-geschiedenis, 2016, geraadpleegd op 3 januari 2023.
- Redactie Historiek, Hagenpreken – Prediking in het Open Veld, Historiek Online Geschiedenismagazine, 2019, geraadpleegd op 3 januari 2023.
- L.C.J.J. Bogaers, ‘Religeuze stromingen’, De geschiedenis van de provincie Utrecht, deel ii: van 1528 tot 1780, Uitgeverij Het Spectrum, 1997, 93-112.