De kerken van Alfred Tepe
Velen kennen Pierre Cuypers als de grote man van de neogotiek. Maar in Utrecht zijn veel neogotische kerken van de hand van een andere architect: Alfred Tepe. Deze enorm productieve architect droeg ertoe bij dat veel katholieken in de 19de eeuw nieuwe Godshuizen kregen en hun identiteit hervonden.
De Amsterdamse Willem Victor Alfred Tepe (1840-1920) was een zoon van Duitse immigranten. In 1865 werkte hij mee aan de voltooiing van de Dom in Keulen. Later zou hij in het bisdom Utrecht zijn belangrijkste sporen nalaten. Toen de katholieke kerk en cultuur, na eeuwen van onderdrukking, halverwege de 19de eeuw weer opbloeiden, ontstond behoefte aan nieuwe kerkgebouwen. Dat bepaalde mede Tepe’s voorspoedige carrière.
Katholieke bouwstijl
De gotiek was sinds de 12de eeuw ontwikkeld in de kathedraalbouw en daarmee verbonden met de hoogtijdagen van dit geloof. De stijl symboliseert de continuïteit van het katholicisme door de eeuwen heen. De katholieke kerk zag de gotiek daarom als de enig waarachtig christelijke bouwstijl. Tepe en veel tijdgenoten bouwden in een 19de-eeuwse versie daarvan: de neogotiek.