De koninklijke wachtkamer van station Baarn

4 min

Koninklijke wachtkamers op treinstations zijn een zeldzaamheid in Nederland. Ze zijn vandaag de dag alleen maar te vinden in Den Haag, Amsterdam, Baarn en in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Baarn is een opvallende naam in dat rijtje: want hoe komt een van oorsprong kleine plattelandsgemeente nu aan een koninklijke wachtkamer?

Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar de tijd van prins Hendrik, die leefde van 1820 tot 1879. Prins Hendrik, de broer van koning Willem III, wilde graag een aftakking van de Oosterspoorlijn – die liep van Amsterdam naar Zutphen – naar zijn eigen woonpaleis in Soestdijk. De koning stak daar een stokje voor: Willem III beschikte zelf namelijk niet eens over een aftakking van Apeldoorn naar Paleis het Loo en hij was van mening dat 'alleen de koning een eigen spoorverbinding mocht hebben'. Ter compensatie voor prins Hendrik kreeg hij zijn eigen koninklijke wachtkamer op station Baarn.

Monumentale wachtkamers

De wachtkamer in station Baarn kent twee vertrekken, een grote salon en een kleine kamer met een toilet. Tegenwoordig beperkt het gebruik van de wachtkamers door koninklijke gasten zich tot besloten bijeenkomsten en staatsiebezoeken. De NS is nog altijd trots op de monumentale kamers, daarom werd tien jaar geleden besloten alle overgebleven ruimtes te herstellen. In Baarn betekende dit dat een verlaagd plafond dat in de vorige eeuw was geplaatst, werd verwijderd. Hierdoor was er weer plek voor de guirlandes waarmee de kamer was verfraaid. Verder is de kamer versierd met porseleinen hang- en sluitwerk met daarop een bij, omdat de bijenkorf van oudsher een symbool was voor de hiërarchische samenleving.

Buurtstation

Na de bouw van het grote station werd 24 jaar later schuin tegenover een buurtstation gebouwd voor de verbinding van Baarn naar Utrecht. Dit buurtstation was op nog geen 200 meter afstand van het gewone station van Baarn. Dit 'kleine station' ligt aan de rand van de (voormalige) Koninklijke bossen en had naast de wachtruimtes voor het volk ook een Koninklijke Wachtkamer voor de Koninklijke Familie. In 1948 werd het buurtstation gesloten en tegenwoordig is het in gebruik als Eethuys-Café De Generaal. In het restaurant zijn nog veel jugendstil-kenmerken zorgvuldig bewaard gebleven die verwijzen naar de dagen waarin de koninklijke familie en de welgestelden van Baarn hier hun reis begonnen.

De kans dat de wachtkamer in Baarn ook daadwerkelijk door het Koninklijk Huis gebruikt wordt, is iets groter geworden nu prinses Beatrix weer in het nabijgelegen Lage Vuursche woont.

Nieuwsgierig geworden naar de koninklijke wachtkamer van Baarn? Pak hier de rondleiding.

Geschreven door Marloes Wanrooij