De muntschat van Hagestein-Vianen
Tijdens graafwerkzaamheden een aardenwerken pot vol zilveren en gouden munten vinden. Dat overkwam medewerkers van waterleidingbedrijf Oasen, die leidingsleuven groeven bij het nieuwe dorp Hoef en Haag bij Hagestein. Een toevalsvondst, met grote betekenis. Archeologen Alexander en Peter vertellen waarom.
Wat doe je als je een aardenwerken pot vindt vol zilveren en gouden munten? Dan schakel je het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht in. Archeoloog Alexander van de Bunt was ter plaatse en onderzocht de vondstlocatie eerst met een metaaldetector, zodat alle munten geborgen konden worden. Daarna ging Peter de Boer, regio-archeoloog voor Vianen, ermee aan de slag.
De schat was verborgen in een eenvoudige kookpot van geglazuurd roodbakken aardewerk. Er zaten maar liefst circa 500 munten in verborgen. De meeste munten bleken van zilver, twaalf daarvan waren van goud. Ook werden fragmenten textiel aangetroffen. Vermoedelijk werd een deel van de munten bewaard in stoffen zakjes, doekjes of in rolletjes.