De Oude Algemene Begraafplaats Hogewal: van bolwerk naar laatste rustplaats
Een begraafplaats boven op een voormalig bolwerk. Dat zie je niet veel. Maar wel in Woerden, bij de Oude Algemene Begraafplaats Hogewal. Hoe is het gekomen dat delen van de oude wallen zijn aangewezen als begraafplaats?
Woerden is een vestingstad. Dat zie je direct als je de stadsplattegrond bekijkt. Rondom het centrum tekent zich een vijfhoek af. En daar omheen zie je de vorm van een ster. Langs de vijfhoek stonden, in vroeger tijden, de muren van de stad. Woerden ligt ook op de belangrijke doorgangsroute tussen Holland en Utrecht en is vaak onderwerp van twisten geweest tussen beide gewesten.
Willem van Naaldwijk, baljuw van Rijnland en Woerden, laat rond 1370 als eerste een kleine gracht graven. Met de aarde wordt een wal opgeworpen die versterkt wordt met horden van wilgentenen en planken verschansingen. Woerden kan zo Holland verdedigen. Als dank voor de, overigens niet zo vrijwillige, inspanningen voor de versterking verkrijgen de inwoners van Woerden van hertog Albrecht van Holland de stadsvrijheid.