De strijd om Amelisweerd
Voor de aanleg van de A27 moesten flink wat bomen het veld ruimen. Maar voordat men daaraan toekwam, vond een veldslag plaats tussen de Mobiele Eenheid en actievoerders die zich in Amelisweerd hadden vastgeketend aan bomen. Het is dan september 1982. Ruim tien jaar vol protest, ontwerpwijzigingen en inmenging van de overheid gingen hieraan vooraf.
De A27 is onderdeel van het Nederlandse Rijkswegenplan uit de beginjaren dertig van de vorige eeuw. Toch duurde het nog vele jaren voordat Rijkswaterstaat begon met de aanleg en het verdere ontwerp van dit wegenstelsel. Redenen daarvoor waren onder meer de Tweede Wereldoorlog en de financiële gevolgen daarvan.
Het tracé van de A27
In de jaren vijftig zat men weer achter de tekentafel. Aan Rijkswaterstaat de opdracht en uitdaging om de A27 ter hoogte van Utrecht in te passen. In de eerste plannen doorkruiste deze weg landgoed Amelisweerd. Betrokken partijen als de Commissie van Wegen, waarin ook natuurorganisaties vertegenwoordigd waren, vonden dit geen probleem. Toch verlegde Rijkswaterstaat het tracé, op verzoek van onder andere de gemeente Utrecht. Zo konden de restanten van het Romeinse Castellum Vechten en de renbaan Mereveld gespaard worden. Burgers hadden geen weet van deze plannen. Inspraakprocedures bestonden nog niet.