Plaats delict Utrecht

Een fataal afzakkertje: de tragische dood van Schele Cats uit Wijk C

4min

'Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan': een eeuwenoud gezegde, dat ons eraan herinnert dat onder invloed van alcohol niet altijd de beste beslissingen worden genomen. Duik mee in het levensverhaal en tragische einde van Gerrit Cats, een geboren Utrechter, wiens naam is verweven met bekende Utrechtse cafés.

Gerrit (geb. 1917), beter bekend als ‘Schele Cats’, groeide op in de dichtbevolkte en armoedige arbeiderswijk Wijk C in Utrecht. Bijnamen kwamen veel voor in deze hechte volksbuurt. Grote gezinnen woonden er in kleine krotwoningen. Het gezin van Gerrit bestond uit vader, moeder en acht kinderen. Door de armoedige omstandigheden, waren criminele activiteiten niet ongebruikelijk in deze wijk.

Zo was bij Gerrit thuis broertje Arie gespecialiseerd in het kraken van brandkasten en inbreken. Gerrits hart ging echter uit naar de horeca. Hij werkte jarenlang bij café Dikke Dries, nu café Ouwe Dikke Dries, op de hoek van Waterstraat en Willemstraat in Wijk C. Het behoort tot het rijtje van oudste cafés in Utrecht. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat de horeca van oudsher ruim is vertegenwoordigd in de Willemstraat. In de eerste helft van de 20e eeuw werden deze cafés voornamelijk bezocht door de wijkbewoners. Niet zelden werden ruzies in de straat uitgevochten, wat Wijk C mede een slechte naam bezorgde. 

Café De Wittevrouwenpoort

Na een jarenlang dienstverband bij café Dikke Dries, neemt Gerrit begin jaren '70 café De Wittevrouwenpoort op de Lange Jufferstraat 62 over, nu eetcafé Tilt. Vader Gerrit en zoon Joop Cats maakten het café samen tot een succes. Gerrit was geliefd onder zijn klanten. Het café, dat binnen korte tijd een begrip werd, trok niet alleen grote aantallen scholieren uit de omgeving, maar ook de Utrechtse studentenverenigingen, sportverengingen en journalisten, waaronder de redactie van het Utrechts Nieuwsblad. Later zou het café ook worden bezocht door de toenmalige prins Willem-Alexander.

Bij het verlaten van de bar, zag Gerrit dat Johnny hem stond op te wachten en probeerde weg te rennen.

Kwade dronk

Op 6 juni 1974, dit jaar 50 jaar geleden, ging Gerrit na sluitingstijd van zijn café nog even na-borrelen in een bar op de Biltstraat, slechts enkele honderden meters verderop. Ook Johnny G., een bekende van Gerrit, was daar, in beschonken staat, aanwezig. Johnny was ook een bekende van de politie, omdat hij vaak onder invloed van alcohol voor moeilijkheden zorgde. Op enig moment kreeg Johnny ruzie met een andere cafébezoeker. Gerrit probeerde de ruzie tussen de twee mannen te sussen, waarop hij zelf ruzie kreeg met Johnny. Gerrit en Johnny gingen daarbij op straat met elkaar op de vuist. Gerrit pakte zelfs zijn zakmes erbij en bracht Johnny enkele oppervlakkige verwondingen toe. Johnny vluchtte vervolgens naar huis.

Blind van woede, pakte hij een broodmes en ging terug richting de Biltstraat. Bij het verlaten van de bar, zag Gerrit dat Johnny hem stond op te wachten en probeerde weg te rennen. Johnny haalde hem echter in en stak het centimeters lange mes in Gerrits rug. Gerrit viel zwaargewond op de Wittenvrouwenbrug, op een steenworp afstand van zijn eigen kroeg. Johnny kreeg onmiddellijk spijt van zijn daad, maar het was te laat. Gerrit overleed nog voor aankomst in het ziekenhuis. 

‘En Padde dronk dapper het hele kannetje leeg. “Geef me nog maar wat, Schele!” De bottelier schonk hoofdschuddend het kannetje weer vol. “Pas jij maar op! Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan!”’

Geschreven door Eva Nieuwenhuizen-Demirci Schrijfteam UtrechtAltijd Ontdek alle verhalen van deze schrijver

Extra info