Nieuwe trend
Zo’n kookboek was overigens een nieuwe trend in die tijd: in tal van gewesten ontstonden in de achttiende eeuw kookboeken. Ze waren zogenaamd geschreven door de keukenmeid, maar in werkelijkheid gebaseerd op een verzameling handgeschreven recepten van ‘mevrouw’. Zo was er naast de Stichtsche Keukenmeid ook een Hollandse, uit 1746, en ontstonden er later Gelderse, Friese en zelfs Belgische Keukenmeiden-boeken. In 1769 zou er bovendien in Utrecht een herdruk en forse uitbreiding van de Stichtsche Keukenmeid komen: de Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keuken-meid, confituurmaakster en huis-doctores. Dit kookboek werd herdrukt in 1771, 1772 en 1774.
Maar hoe luidde nu dat pepernotenrecept uit de Stichtsche Keukenmeid (dat ook in de Utrechtsche Keukenmeid terecht zou komen)?
Peepernoten, hoe men die maken zal
Neemt half bloem en half suiker, en wat gestoote kaneel, nootemuskaat, cubeebe, cardemom, annys of karwe[i]zaat en wat heel fyn gesnipperde Sukadeschil; kneed dit met eijeren tot een stevig deeg, en maakt er stukjes als kleyne hazelnootjes van en laatze bakken.
Opvallend is de ‘cubeebe’, of staartpeper, een oude pepersoort. Je kunt hem tegenwoordig weer kopen in Nederland. De smaak is frisser dan die van gewone zwarte peper. Een ander opvallend ingrediënt is de sukade, die wij niet meer in onze peper- of kruidnoten doen.
Culinair historica Lizet Kruyff maakte een moderne bewerking van dit recept, je vindt het hier.