Utrechtse kastelen en buitenplaatsen

De verbouwingen en restauraties van Kasteel de Haar

4 min

In de loop der eeuwen verandert het middeleeuwse kasteel De Haar in een door onkruid overwoekerde ruïne. Deze ruïne wordt in de 19de eeuw een populair uitstapje. Op de plek waar alleen nog een paar hoge muren van een middeleeuwse kasteelruïne staan, verrijst vanaf 1892 een luxueus neogotisch zomerverblijf voor de adellijke familie Van Zuylen van Nyevelt, ontworpen door de architect Pierre Cuypers.

De bewonersgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de 14de eeuw wanneer Gijsbrecht Boekel van de Haar het kasteel in leen krijgt. Door talloze verervingen komt het kasteel in de negentiende eeuw in bezit van de familie Van Zuylen van Nyevelt.

 

De jonge baron Etienne van Zuylen van Nijevelt, die de ruïne in 1890 erft, besluit het kasteel te herbouwen en het de status te geven van voorouderlijk slot en buitenverblijf.

Cuypers

De jonge baron Etienne van Zuylen van Nijevelt, die de ruïne in 1890 erft, besluit het kasteel te herbouwen en het de status te geven van voorouderlijk slot en buitenverblijf. Hij kan dat bekostigen uit het fortuin van zijn echtgenote, barones De Rothschildt. Waarschijnlijk op aanraden van Victor de Stuers - grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg - geeft de baron de opdracht aan architect Pierre Cuypers. Cuypers, die katholiek was en beroemd door zijn ontwerpen voor gebouwen als het Rijksmuseum en talloze neogotische kerken, start in 1892 met de werkzaamheden. Het werk duurt niet de geplande drie jaar maar zal uiteindelijk 20 jaar in beslag nemen. Het dorp Haarzuilens moet plaats maken voor het park en wordt even verderop opnieuw opgebouwd in de stijl van het kasteel.

Herleven

Zowel Cuypers als baron Etienne zorgen ervoor dat Kasteel De Haar de stijl en allure van een Frans middeleeuws kasteel krijgt. Aangezien geld voor Etienne geen rol speelt, biedt het nieuwe gebouw een indrukwekkende mix van middeleeuwse sfeer en laat 19de-eeuws, modern comfort en luxe. Door het hele gebouw, maar vooral in de voorhal zijn er verwijzingen naar de geschiedenis van het geslacht Van Zuylen. Het zeer rijke en decoratieve interieur is nog grotendeels intact. Na de herbouw vertoeft Etienne de zomermaanden regelmatig op het kasteel met de internationale jetset als zijn logés. Het kasteel is nu geen familiebezit meer, maar nog steeds is het de hele maand september voor de familie gereserveerd.

Als in 2014 de Restauratie van het Chatelet (het kasteeltje naast het grote kasteel) is voltooid, komt daarmee een eind aan een ingrijpende restauratie van zowel de gebouwen als het park.

 

Meer weten over de Utrechtse buitenplaatsen?

Kijk dan eens op www.utrechtsebuitenplaatsen.nl!

Aanvullende informatie