Vondst van de Schervendokter

De vondst van een kleine muntschat in Amersfoort

4 min

Wist je dat een vondst een muntschat mag heten als er twee of meer munten bij elkaar gevonden worden? In deze aflevering van Vondst van de Schervendokter vertelt onze huisarcheoloog Alexander van de Bunt meer over drie penningen, onderdeel van een (kleine) muntschat uit Amersfoort.

Hoe en waarom een muntschat in de bodem belandt, blijft een punt van discussie. Archeologen zijn het er wel over eens dat er een relatie bestaat tussen het begraven van voorwerpen en tijden van onveiligheid en spanningen binnen een samenleving. Iemand kan iets kwijtgeraakt zijn, op de vlucht geslagen zijn met het idee om later weer terug te keren. Hoe dan ook, er zijn maar weinig muntschatten bekend uit periodes van rust en vrede.

Hoe en waarom een muntschat in de bodem belandt, blijft een punt van discussie

Boudewijn in conflict

Op de penningen uit de muntschat van Amersfoort staat Boudewijn II afgebeeld. Deze Boudewijn van Holland was de bisschop van Utrecht in 1178 tot 1196. In deze tijd was Utrecht een vorstendom binnen het Heilige Roomse Rijk, waarin de bisschop als rijksvorst en graaf macht had over het Utrechtse, Drentse en Overijsselse gebied. In de regeerperiode van Boudewijn waren regelmatig conflicten.

Over macht en land

Zo lag hij in de clinch met hertog Otto I van Gelre over de Veluwe en Salland en ook met de burggraven van Groningen en Coevorden. De inzet van die conflicten? Het was een strijd over macht en land die al sinds de 12de eeuw regelmatig de kop opstak. Een waaronder de financiën van het Bisdom van Utrecht zwaar te lijden had; plunderingen van bisschoppelijke goederen waren aan de orde van de dag.

Familiebanden als kans

Het graafschap van Holland zag kansen om de macht in Utrecht te versterken toen Boudewijn Bisschop van Utrecht werd. Via zijn familiebanden lukte het de graven van Holland om langzaam maar zeker hun macht over het Utrechtse gebied uit te breiden. Dit zou uiteindelijk vanaf de 12de eeuw de achteruitgang betekenen voor de Sticht Utrecht.

Deze muntschat is gevonden door Alex Quelle in Amersfoort.

Geschreven door Alexander van de Bunt Archeoloog, schrijver en fotograaf Ontdek alle verhalen van deze schrijver

Aanvullende informatie

Ook iets gevonden?

Iedereen die een archeologische vondst doet, is wettelijk verplicht dit te melden. In Utrecht kan dit bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. Je helpt zo niet alleen mee de geschiedenis van de provincie in kaart te brengen, onze experts vertellen je bovendien graag meer over de achtergronden van je vondst.