De oude weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede
Waarom lopen oude wegen zoals ze lopen? Waarom vindt de reiziger hier een knik en daar een bocht? Wegen die niet rechtstreeks van een tekentafel komen, vertellen een betekenisvol verhaal dwars door de geschiedenis van stad en streek. Zo ook de uit de 8ste eeuw daterende weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede.
In het verre verleden liepen reizigers van de ene nederzetting naar de andere. Daarbij werden obstakels, bijvoorbeeld moerassen, natuurlijk ontweken. Zo ontstonden vanzelf ingesleten kronkelende tracés. Later werden op kaarten de afstanden van deze wegen in "uren gaans" weergegeven. Van Utrecht naar Wijk liep je in 4 à 5 uur.
Waarom naar Wijk?
Bij Wijk bij Duurstede aan de rivier de Lek lag van de 7de tot de 9de eeuw het belangrijkste handelscentrum van de zogenaamde Friese handel: Dorestad. Daar werd door mensen uit heel Europa gehandeld in vee, koren, textiel, wapens en slaven. De bisschop van Utrecht had veel belang bij goed contact met Dorestad. De Kromme Rijn vormde aanvankelijk de belangrijkste verbinding tussen beide plaatsen. Echter, door verzanding van die rivier, veroorzaakt door de afdamming in 1122 op last van bisschop Godebald, werd de route slecht bevaarbaar. Er ontstonden ook landwegen over oude hooggelegen stroomruggen. Vanuit Utrecht gezien liepen die wegen zuidelijk van de Kromme Rijn in zuidoostelijke richting.