Dirkje Kuik: talentvol en eigenwijs
Ze was een van de eerste publieke transgenders in Nederland: de Utrechtse kunstenaar Dirkje Kuik. Op erkenning hoefde ze niet te rekenen. Vrienden keerden haar de rug toe. Toch bleef ze strijden om zichzelf te kunnen zijn.
Dirkje Kuik werd in 1929 geboren als William Diederich Kuik. Haar vader had een houtatelier en haar moeder een antiek en curiosa zaak aan de Oude Kamp in Utrecht. Dirkje was een zeer begaafd kind. Op haar vijfde las ze alle boeken stuk. Ook al begreep ze er soms geen woord van. Dat maakte niet uit. Ze kon lezen.
Eigenwijs
Dirkje was eigenwijs, dat ook. Zelfs zo eigenwijs dat ze vroegtijdig de HBS verliet. Ze wilde kunstenaar worden. Enkele jaren studeerde ze aan de kunstacademie, waar ze werd weggestuurd omdat ze ‘te eigenwijs’ was. Ze besloot haar eigen pad te volgen en werd schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Zo schreef ze voor Het Parool en tekende voor Vrij Nederland. Samen met Joop Moesman en Henc Maarsseveen richtte ze het Grafisch Genootschap De Luis op. Later schreef ze ook boeken en dichtbundels. Ze ontving meerdere literaire prijzen, waaronder de Multatuliprijs in 1998.