Duizend levende krokodillen in Rhenen

4 min

Je hoort steeds vaker dat mensen door ontslag of reorganisatie het roer omgooien en iets gaan doen wat echt bij ze past. Dat geldt ook voor bevlogen ondernemer Cor Ouwehand die altijd een liefde heeft gekend voor dieren. De economische crisis van de jaren 30 was voor hem aanleiding om het roer om te gooien. Hij stichtte Ouwehands Dierenpark: uniek in Nederland en dé toeristische trekpleister van die tijd. Er was zelfs een show met duizend krokodillen.

In 1920 kwam Cor in Rhenen wonen en startte daar een Hoenderpark waar hij bijzondere kippenrassen en voer verkocht. Uit hobby hield Cor als echte dierenvriend ook een aantal exotische dieren, zoals papegaaien, wasbeertjes, pauwen en fazanten. Bij voorlichtingsbijeenkomsten voor boeren merkte Ouwehand op dat de mensen meer geïnteresseerd waren in zijn exotische dieren dan in zijn bedrijf.

Het idee

De economische crisis was voor Cor Ouwehand een reden om het roer om te gooien. Toen de omzet van zijn Hoenderpark terugliep besloot hij het bedrijf te verkopen en zijn eigen dierenpark te beginnen. Maar niet voor hij verschillende dierenparken in Europa had bezocht om ideeën op te doen. Hij zocht manieren om dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te houden. Cor gaf een architect de opdracht voor de bouw van een dieren- en wandelpark.

De start

Ouwehands Dierenpark opende haar deuren op 18 juni 1932. Het park begon met een bescheiden aantal hokken met dieren. Maar al gauw volgde een olifantenverblijf, aquarium en een zelfgebouwde leeuwenrots. De echte publiekstrekker was de 1000 krokodillenshow, eerder te zien in Berlijn en Parijs. Reclame voor die show maakte Ouwehand met een luchtballon en een auto met daarop een grote afbeelding met krokodillen en de tekst ‘1000 krokodillen op de Grebbeberg’. Een wereldattractie en uniek voor Nederland. Bezoekers mochten deze dieren zelf voeren met stukken vlees die te koop waren in het park.

De onderbreking

Dat er ook nadelen kleefden aan de locatie van Ouwehands Dierenpark bleek wel toen de dreiging van de Tweede Wereldoorlog steeds sterker werd. Met de Grebbeberg als strategische militaire positie had men bij de bouw van het dierenpark al rekening gehouden. Er lag een evacuatieplan voor Rhenen klaar. Dat trad op 10 mei 1940 in werking: de dag van de Duitse inval. Voor Ouwehands Dierenpark werd besloten om de wilde, ofwel gevaarlijke dieren te doden. Deze zouden kunnen losbreken wat gevaarlijk zou kunnen worden. Cor Ouwehand schoot ze zelf, omdat hij de dieren zo min mogelijk wilde laten lijden. Hij was daar zeer van ontdaan. De oorlogsjaren laten ook in Ouwehands Dierenpark een spoor van vernieling na. Maar het lukt Cor Ouwehand en zijn personeel om de poorten van het park te heropenen. Op 18 juni 1942, opende Ouwehands Dierenpark zijn poorten weer. Tegelijk met de viering van het 10-jarig bestaan van het park.

De ondernemersgeest van Ouwehand is vandaag de dag nog steeds voelbaar. Zo is het park decor geweest voor tv opnames van ZOOP en zijn er veel unieke en bedreigde diersoorten te zien, waaronder twee reuzenpanda’s uit China.

Geschreven door Ingeborg de Haan

Bronnen

http://resources.huygens.knaw.nl, Ouwehand [Azn.], Cornelis Willem (1892-1951)

www.zoosite.nl, Ouwehands geschiedenis

 Andere Tijden, Ouwehands Dierenpark

Stichting De Greb heeft een mooi foto-album gepubliceerd, met onder andere beeld van de krokodillen.

Aanvullende informatie