Een Friese ring uit het vroege Dorestad
Soms komen de meest opmerkelijke ontdekkingen binnen bij Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. Zoals die van deze gouden ring uit de Vroege Middeleeuwen. Eerder alleen in Friesland aangetroffen, maar nu ook tussen de wortels van een buxushaag in Wijk bij Duurstede. In deze aflevering van Vondst van de Schervendokter duikt archeoloog Alexander van de Bunt in het verhaal achter deze bijzondere ring.
De buxusmot vreet hele hagen kaal. Waar veel mensen vol teleurstelling hun vergeelde, kale hagen weghalen, bleek dit voor een man uit Wijk bij Duurstede een lot uit de loterij. Tijdens het vegen hoorde hij wat rinkelen op de grond. Tussen de laatste takjes en blaadjes lag een klein ringetje. Was dit een buisklemmetje of iets dergelijks? Na een kleine wasbeurt en een korte inspectie wist de man niet wat hij zag: het was een ring van goud.
Unieke vondst
Zonder enige vermoeden over hoe oud de vondst was, werd de ring gemeld bij Johan Langelaar van Archeocare, die onmiddellijk herkende dat het om een zeer zeldzame vondst ging (met parallellen uit het Friese terpengebied) van ruim 1400 jaar oud. Zo snel als hij kon bezocht hij de melder en liep hij de vondstplek na op eventuele archeologische vondsten. Vervolgens werd het Meldpunt Archeologie ingeschakeld om de ring te registreren.
Een afspraak bij de vinder thuis volgde. Vol trots legde de vinder de ring op tafel en vertelde zijn verhaal. Op het eerste gezicht valt direct de onregelmatige band op van de ring met daarop verscheidene driehoekige stempels met daarin een wafelpatroon. Wat volgde was een speurtocht op internet, het doorspitten van vakliteratuur en catalogi en het raadplegen van specialisten.