Een Middeleeuwse mantelspeld van zilver
Sieraden maken de vrouw! Vooral zo’n mooie mantelspeld van zilver, versierd met een halfedelsteen uit India. Deze bijzondere fibula is gevonden in Wijk bij Duurstede. In deze aflevering van Vondst van de Schervendokter vertelt onze huisarcheoloog Alexander van de Bunt meer over deze ‘veiligheidsspeld’.
Met een fibula kon men een mantel en andere kledingstukken op de schouder vastzetten. Een hedendaagse veiligheidsspeld benadert het meest het concept van een fibula. Deze spelden komen in vele soorten en maten voor, daterend vanaf de ijzertijd tot in de Middeleeuwen.
Broche met edelsteen
Deze bijzondere Middeleeuwse fibula is gevonden in Wijk bij Duurstede en is te dateren in de vroege middeleeuwen (485-555 na Chr.). Van dit exemplaar is helaas de naald aan de achterkant afgebroken, maar verder is deze in bijzonder mooie staat. Dit model wordt een schijffibula genoemd. Deze werd niet alleen gebruikt om kleding mee vast te maken, het was ook een sieraad, een soort broche. De fibula is van zilver en ingezet met een parel en Almandijn, een rode halfedelsteen uit India.
Tot op de dag van vandaag houden dit soort edelstenen uit India onderzoekers bezig. Men dacht namelijk lange tijd dat de Middeleeuwen na het instorten van het Romeinse Rijk een tijd was van verval en volksverhuizingen. Maar door dit soort vondsten blijkt dat mensen bijzonder veel moeite deden om edelstenen als Almandijn te importeren, die vervolgens verwerkt werden in mooie sieraden.