Een tekenaar temidden van de pestepidemie van Utrecht
Pieter Jansz. Saenredam is bekend geworden als schilder en tekenaar van stadsgezichten en kerkinterieurs. Hij werkte vooral in zijn woonplaats Haarlem, maar in juni 1636 bezocht hij Utrecht. Waarschijnlijk kwam hij speciaal om de Mariakerk te tekenen en bleef hij langer omdat de pestepidemie van die zomer in Haarlem erger was dan in Utrecht. Daarom tekende hij ook in andere kerken waaronder de Dom.
In de Middeleeuwen was Utrecht als bisschopsstad de grootste en belangrijkste stad van de noordelijke Nederlanden. Er waren veel kerken en kloosters. In 1636 stonden er nog tien grote middeleeuwse kerken in Utrecht. De Dom en de Mariakerk waren internationaal bekend en werden veel bezocht door reizigers.
Pieter Saenredam was in 1597 geboren in Assendelft. In 1608, na het overlijden van zijn vader, verhuisde hij met zijn moeder naar Haarlem. Hij ging in de leer om schilder te worden en werd in 1623 ingeschreven bij het Sint Lucasgilde als meester-schilder. Vanaf 1628 legde hij zich vooral toe op architectuurschilderkunst. Het eerste schilderij dat Pieter Saenredam signeerde, laat de Sint Bavokerk in Haarlem zien. Maar Saenredam ging ook naar andere steden om te schetsen. Zo bezocht hij ’s-Hertogenbosch, Assendelft, Rhenen, Alkmaar en Amsterdam.