Een schedel gevonden in Wijk bij Duurstede
Tiske (11) en Danté (9) vonden tijdens het ravotten een bonk klei. Toen die openbrak verscheen er een groot stuk bot. Vader Jaco dacht onmiddellijk dat dit wel iets heel bijzonders moest zijn. Dat bleek wel toen hij het afspoelde in het water. Hij had een schedeldak van een mens in handen. Het plan was een ontspannen middag aan de zandafgraving bij de Nederrijn in Wijk bij Duurstede. Maar deze dag in mei 2020 stond in het teken van een bijzondere vondst. Waar kwam dit bot vandaan en hoe is het hier terechtgekomen? Na ruim anderhalf jaar onderzoek weten we meer over dit schedeldak. Daarover lees je meer in deze aflevering van Vondst van de Schervendokter door archeoloog Alexander van de Bunt.
Foto’s van dit schedeldak kwamen binnen bij het Meldpunt Archeologie. De foto’s leken een laag voorhoofd te tonen die de suggestie wekte dat de schedel heel oud kon zijn. Uit de tijd van de neanderthalers (ca. 180.000 – 40.000 v.Chr.) ofwel het paleolithicum. De eerste stap in het onderzoek*? Naar Wijk bij Duurstede om het object te bestuderen, fotograferen en te registeren in de vondstendatabase PAN. Ook de vondstplek werd onderzocht met Jaco. Kwamen er andere vondsten boven water die in verband gebracht konden worden met de schedel? Ter plekke werden enkele scherven uit de ijzertijd, Romeinse tijd en wat dierlijk bot gevonden. Oftewel weinig aanknopingspunten.
De speurtocht
Vanwege de vele vermoedens dat het schedeldak weleens heel oud kon zijn, werd contact gezocht met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Eveline Altena van de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum, Paul Storm van het Groninger Instituut voor Archeologie, Rijksuniversiteit Groningen en het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig. Al gauw kon door meerdere specialisten worden bevestigd dat we hier niet met een neanderthaler te maken hadden, maar met een Homo sapiens. Alleen over wanneer deze persoon had geleefd en vandaan kwam kon zonder wetenschappelijk onderzoek nog geen uitspraak worden gedaan. De vervolgafspraak voor DNA-onderzoek werd onmiddellijk gemaakt bij archeologisch DNA-onderzoeker Eveline Altena in Leiden.