Anna Aleida de Beaufort: krachtig, onafhankelijk en ongehuwd
Rond 1900 staat de toekomst van ongetrouwde meisjes in gegoede patriciërsfamilies wel vast. Zij moeten zich ontplooien op kunstzinnig en literair gebied en daarnaast nuttige vrouwelijke vaardigheden leren. Ze treden zelden uit de schaduw van mannelijke familieleden. Het leven van ‘Annie Boom’ loopt heel anders. Zij is als krachtige, onafhankelijke vrouw decennialang actief in Leusden op cultureel, maatschappelijk en publiek terrein. Liefdevol noemen inwoners van Leusden haar Juffrouw Annie, maar in die naam klinkt ook hun ontzag door. Wie was zij?
Anna Aleida de Beaufort wordt in 1880 geboren in het beschermde milieu van een bemiddelde familie. Ze brengt haar leven door in Huize De Boom, op de grens van Leusden en Woudenberg. Annie krijgt, evenals haar broertje, huisonderwijs van gouvernantes en een privéonderwijzer. Kennis van taal, geschiedenis en literatuur is belangrijk. Van Winnie uit Schotland leert ze fotograferen en negatieven ontwikkelen. Annie blijkt een gelovig persoon en dat bepaalt haar doen en laten. Al op jonge leeftijd schrijft zij gedichten bij passages uit de Bijbel.
Als 20-jarige start zij een zondagsschool in buurtschap Asschat, waar veel pachtboeren van De Boom wonen. De meest dichtbij zijnde Nederlands Hervormde Kerk in Leusbroek was voor de kinderen namelijk te ver weg. Annie runde deze zondagsschool eerst in een timmermanswerkplaats. Wanneer ze in 1903 meerderjarig wordt, krijgt ze van haar vader als cadeau een stenen schoolgebouw. Daar geeft ze kinderen les met haar toverlantaarn, destijds een moderne methode. De kerstviering is het jaarlijkse hoogtepunt voor de kinderen. Tevoren mochten zij hun wensen op een briefje schrijven en dan kocht Annie voor ieder kind een cadeautje. Van bedankjes wilde zij niet horen.