Knopendraaiers, typisch iets uit Montfoort?
Montfoorters zijn bekend als knopendraaiers. Met carnaval heet Montfoort Knopengein, we hebben een Knopenbad om in te zwemmen, in de Knopentuin worden groenten gekweekt, bridgers spelen het Knopentoernooi, de beleggingsstudieclub heet De Knoop, bij de bakker koop je heerlijke Knopenkoeken en last but not least bezoek je Stadsmuseum De Knoperij voor een goed verhaal over de geschiedenis van Montfoort.
Typisch Montfoorts dus, hoewel...
De geschiedenis van de Montfoortse knopen begint wanneer rond 1685 meester ivoorsnijder Jean le Grand in Montfoort komt wonen. Hij was één van de vele protestantse Hugenoten die in Frankrijk ernstig vervolgd werden naar het tolerante Nederland waren gevlucht.
In Montfoort was niet zo veel ivoor te snijden, maar de mode vroeg om veel knopen. Dus Jean begon een knopendraaierij. Als basismateriaal gebruikte hij… je raadt het bijna niet: Engelse schenkels en kokosnotenbast. De Engelse schenkels waren schoon gekookte runderschenkels en waarschijnlijk via Rotterdam geïmporteerd uit Engeland en Schotland. De kokosnootbast kwam als restproduct uit Amsterdam, maar de kokosnoten waren door de VOC meegenomen uit tropische streken. Jean le Grand was overigens niet de enige hugenoot in Montfoort, want de kapel van het Oudemannenhuis werd in gebruik genomen als de Waalse kerk waar Franstalige diensten plaatsvonden.