Merovingische Franken verspreiden het christendom
In de provincie Utrecht zijn sporen gevonden waaruit blijkt dat hier in de zevende eeuw Merovingische Franken woonden. Zij stonden onder invloed van christelijke vorstendommen in België, Noord-Frankrijk en het Rijngebied. De Merovingers hadden een groot aandeel in de kerstening van Nederland - meer uit eigenbelang dan uit idealisme.
De Frankische vorst Merovech (vóór 410-458) vestigt zijn hof in Doornik. Naar hem worden de Merovingische koninkrijken genoemd. Zijn kleinzoon Clovis (482-511) weet de alleenheerschappij over de Franken te verkrijgen door alle concurrerende koningen uit te moorden. Als eerste Frankische heerser bekeert Clovis zich tot het christendom en laat hij zich in 495 dopen. Daarmee zet hij een belangrijke stap op weg naar de kerstening van West-Europa.
De Franken komen eraan....
De machthebbers van het 'Frank-rijk' sturen een leger naar onze streken, met de bedoeling om de monding van Rijn en Maas – belangrijke handelswegen - in handen te krijgen. Op hun weg stuiten de Merovingers op de legers van de Friese koning Radbod, die zij in 690 verslaan. Nadat enkele jaren later Dorestad en de stad Utrecht in Frankische handen zijn gekomen, berust het overheidsgezag hier formeel bij de Frankische koningen.