Neutraal de Eerste Wereldoorlog door
In de Servische hoofdstad Sarajevo worden Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, en zijn vrouw tijdens een rit in de koets dodelijk getroffen door de kogels van een pro-Servische nationalist. Het is 28 juni 1914. Europa is dan al een brandhaard van onderlinge conflicten. De dubbele moord is de spreekwoordelijke druppel: een wereldoorlog is onvermijdelijk. Dankzij een succesvolle neutraliteitspolitiek blijft Nederland gespaard voor de ergste verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog.
Vanaf het begin had de Nederlandse regering tot doel neutraal te blijven. Dit is zeker niet altijd gemakkelijk geweest. Dat ons land niet is aangevallen, zoals later in de Tweede Wereldoorlog, blijft een wonder. De ligging van Nederland tussen de vijanden Duitsland en Engeland was ongunstig. De Belgische neutraliteit werd spoedig geschonden, waardoor langs de Nederlandse grens de oorlog nog het meest voelbaar werd. De Duitsers hadden echter baat bij een neutraal Nederland.
Beslag leggen
Nederland leverde aan Duitsland voedsel en via ons land hadden de oosterburen toegang tot de havens. Ook de Nederlandse strategische ligging was van belang want Duitsland kon nu niet in de rug worden aangevallen. Ondertussen probeerden de Engelsen en Fransen de Nederlandse regering te overtuigen de kant van de geallieerden te kiezen. Met regelmaat beschuldigden zij ons van hulp aan de Duitsers.