Paardenmarkt Vianen: al eeuwen een volksfeest
De jaarlijkse Paardenmarkt in Vianen vindt zijn oorsprong in 1271. Toen organiseerde de stad voor het eerst de markt voor ‘levende have’. Een populaire aangelegenheid waarvoor mensen van heinde en verre kwamen opdraven. Met de opkomst van de landbouwmechanisatie in de 20ste eeuw loopt de vraag naar paardenkrachten terug. Hoe zorg je er dan voor dat mensen toch naar deze jaarlijkse markt komen? In Vianen introduceerde men, naast de paardenhandel, een aantal vermakelijkheden.
Het recht om tweemaal per jaar een markt te organiseren verkreeg Vianen van de Bisschop van Utrecht in 1271. Eén van die jaarmarkten was de markt voor 'levende have'. Hieruit is de nu nog steeds bestaande Paardenmarkt voortgekomen. Van heinde en verre kwamen paardenhandelaren sinds 1271 naar Vianen met in hun kielzog boeren van buiten die hun varkens, schapen, koeien en ander vee probeerden te verkopen. Zelfs met de trekschuit vanuit Gorinchem kwamen de scharensliepen, de verkopers van benen knopen, de kwakzalvers en potsenmakers om een centje te verdienen.
Vermakelijkheden
Volksspelen zijn al jaren een vast onderdeel van de Paardenmarkt. Tegenwoordig bestaan die uit koek-slaan en paalklimmen. Ook zijn er nu ’s middags en ’s avonds paardenshows te bewonderen en wordt er een ringsteek-wedstrijd gespeeld (waarbij ruiters en aanspanning flink uitgedost worden). Ook buiten het centrum is de Paardenmarkt zichtbaar, zo wordt de stadsgracht sinds 1980 verlicht en in 1988 werd de lampionnenoptocht ingevoerd op de avond vóór de Paardenmarkt. Begeleid door muziekkorpsen doen hier elk jaar duizenden kinderen en hun (groot)ouders aan mee. Ook is er een grote warenmarkt en een ambachtenmarkt. Van 1978 tot 2009 organiseerde het Paardenmarktcomité de Vijfheerenlandentocht: een zomerse tocht met antieke rijtuigen in de omgeving van Vianen.