Archeologen leggen de historie van Leersum bloot
Een nieuw te bouwen hofje op een voormalig bedrijventerrein aan de zuidkant van Leersum bood archeologen de kans om eerst onderzoek te doen. Wetende dat bij nabijgelegen locaties al sporen gevonden waren van bewoning in de Prehistorie, de Romeinse tijd én in de Middeleeuwen. Het vooronderzoek was al veelbelovend, en de resultaten? Spectaculair!
Voordat archeologen echt aan de slag gingen op het terrein aan de Middelweg in Leersum werd vooronderzoek gedaan. In die speurtocht werd eerst de staat van de bodem onderzocht. Die bleek behoorlijk onverstoord te zijn, de diepe lagen grond waren ondanks bouwwerkzaamheden niet omgewoeld. Daarop volgend werden smalle sleuven gegraven en daarin vonden de onderzoekers al grondsporen en enkele aardewerk scherven. Genoeg reden om een deel van de bouwgrond voor de nieuwbouw op te graven.
IJzertijdboerderij
Tijdens de opgraving werden maar liefst drie perioden vastgesteld waarin het terrein in gebruik is geweest. De oudste bewoning vond plaats in de vroege ijzertijd (circa 800 tot 500 voor Chr). Uit deze periode werden donkere verkleuringen in het gele zand aangetroffen; restanten van houten funderingspalen die ofwel weggerot waren, ofwel uitgetrokken om hergebruikt te worden. Deze paalsporen vormden meerdere structuren zoals opslagschuurtjes (spiekers) en enkele grotere gebouwen. In enkele paalsporen bevonden zich zelfs scherven aardewerk. Hoogstwaarschijnlijk ‘afval’ dat terechtkwam in die paalsporen, of paalkuilen, toen de funderingspalen van de ijzertijdboerderij in onbruik raakte en uit de grond gehaald werden.