Romeinen als trendsetters: de romanisering van Utrecht
Zo! Om te beginnen gaan we een aquaduct bouwen…'Een aquaduct!? Maar Nogalfix… Wij hebben helemaal geen aquaduct nodig! Het water stroomt precies door het dorp en onze velden!' 'Dan verleggen we de beek! Ik wil een aquaduct… Dat staat Romeins!!!’ Goscinny en Uderzo, Een avontuur van Asterix de Galliër: De Kampioen, Parijs, Brussel/Haarlem 1966.
De aanwezigheid van het Romeinse leger in ons land heeft gevolgen voor de inheemse bevolking. Hun nederzettingen leveren niet alleen manschappen aan het leger, maar voorzien de troepen ook van paarden, voedsel en gebruiksvoorwerpen. Door hun contacten met de Romeinen komt een proces op gang dat bekend staat als ‘romanisering’.
In alle gebieden die de Romeinen bezetten, maken ze gebruik van een handige strategie: ze zorgen ervoor dat de plaatselijke tradities en gewoonten zonder veel ophef opgaan in de Romeinse leefwijze. Zo creëren ze nieuwe godheden door combinaties te maken van lokaal vereerde godheden en Romeinse goden en godinnen. Hun eigen muntstelsel voeren ze in met behoud van plaatselijke muntrechten. Ze introduceren nieuwe producten en technieken, die de inheemse bevolking (deels) overneemt.