De Tweede Wereldoorlog in Utrecht

Soesterberg: vliegtuigen in WO II

4 min

Nederland zag eigenlijk pas laat in dat een Tweede Wereldoorlog onomkeerbaar was en moest in snel tempo het leger mobiliseren en moderniseren. In 1936 probeerde de regering allerlei nieuwe materialen, wapens en vliegtuigen aan te kopen, aangezien we geen eigen wapenindustrie hadden. Maar de vraag was simpelweg groter dan het aanbod. Ook de aanschaf van nieuwe vliegtuigen liep grote vertraging op.

Op 28 augustus 1939 kondigt de Nederlandse regering een algemene mobilisatie af. De militaire luchtvaart stationeerde zijn operationele eenheden binnen de zogenoemde ‘Vesting Holland’. Het ging om ongeveer 125 gevechtsklare toestellen, waaronder negen bommenwerpers, 60 jachtvliegtuigen en ruim 50 verkenners. Deze waren inferieur aan het Duitse materieel. Ook getalsmatig verbleekte de Nederlandse luchtmacht bij de meer dan 1.000 toestellen die de Duitse Luftwaffe inzette op 10 mei 1940 en de dagen erna.

Moderniseren

In mei 1940 viel Duitsland ons land binnen. De vliegheide Soesterberg speelde geen enkele rol in de verdediging van ons land. De enige vliegtuigen die door de Luftwaffe beschoten werden, waren de museumexemplaren bij Theehuis Soesterdal. Dit vliegveld viel vanaf dag één in handen van de Duitse bezetter. Rond Soesterberg werden tussen de 3000 tot 5000 Duitsers in de gebouwen van het vliegkamp, de kazernes, Kamp Zeist en in onteigende villa’s ondergebracht. De primitieve vliegheide Soesterberg werd door de Duitsers in rap tempo gemoderniseerd in een moderne, militaire vliegbasis die voor de Duitse Luftwaffe een strategische uitvalsbasis in de aanvallen op Engeland vormde.

Aanvullende informatie