Stars and stripes in Soesterberg: ‘Getrouwd met een Amerikaan’
Veertig jaar lang, van 1954 tot 1994, wapperde de Amerikaanse vlag op Vliegbasis Soesterberg. Met de komst van de Amerikanen naar Soesterberg kwamen ook de Amerikaanse invloeden naar het dorp. Door haar huwelijk met een Amerikaan kwam mevrouw De Rijk intensief in contact met de Amerikaanse cultuur. Samen met haar man liet ze in de negentiger jaren iedere drie maanden de nieuwe lichting militairen de culturele bijzonderheden van Nederland zien. Van Soesterberg, Madurodam en Scheveningen tot de boten aan het Zandpad in Utrecht.
‘Voor Amerikanen die geïnteresseerd waren in hun, vaak tijdelijke, standplaats was er op de basis een soort VVV met informatie over de Pier, bloemencorso’s, studentensteden, etc. Op de basis zelf waren ook allerlei recreatieve voorzieningen. En voor boodschappen had je de Commissary, die was enorm groot met rijen kassa’s. En al die baggers: mensen die voor 50 dollarcent per zak de boodschappen inpakten en in je auto laadden.’
Vers gesneden brood
‘Ondanks dat op de basis van alles te koop was, van voedsel tot meubels, gingen de Amerikanen in het weekend bijvoorbeeld graag naar de lokale bakker in Soesterberg. Daar kochten ze voor hen bijzondere dingen als tompoucen en moorkoppen. En op zaterdag vers gesneden brood, dat nog warm was, zodat je zakje open moest blijven staan. In Amerika hadden ze alleen maar dat verpakte fabrieksbrood. Koopavond was voor hen in het begin heel raar. “Waarom, je bent toch twentyfour/seven open?” “Nee, wij sluiten hier om zes uur.” Als je het uitlegde dan begrepen ze het wel.’ Voor de plaatselijke economie waren de Amerikanen wel goed. Ze tankten bij de benzinestations en er werden veel BMW’s verkocht.