Amersfoort bierstad: tappen en kranen uit de Eem
Amersfoort is al sinds de Middeleeuwen een echte bierstad. Vooral in de 14de en 15de eeuw floreerde de bierproductie in de stad. Tegenwoordig zijn de sporen van deze rijke Amersfoortse bierindustrie nog steeds terug te vinden. In rivier de Eem vind je tapkranen terug van tientallen bierbrouwerijen uit de Late Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Wat het verhaal daarachter is, vertelt archeoloog Alexander van de Bunt in deze aflevering van Vondst van de Schervendokter.
Tijdens het vissen in de Eem kwam de ene naar de andere tapkraan naar boven. Tapkranen uit de 15de en 16de eeuw uit de bierindustrie, weet de vinder. Dat is niet zo gek. In Nederland hebben steden als Haarlem, Gouda en Delft de reputatie als echte biersteden, maar in de periode 1300 tot 1600 was Amersfoort dé plek waar je moest zijn voor bier.
Het succes van de middeleeuwse bierindustrie in Amersfoort kwam onder meer door de geografische ligging. In het westelijke deel van de Veluwe komen diverse beken samen in de rivier de Eem, zoals de Barneveldse en de Lunterse Beek. Het water uit die beken was helder, zoet en zacht. Zo had de stad beschikking over schoon water. Ook was er makkelijk toegang tot diverse grondstoffen, waaronder graan, hop en turf. Ideaal voor het brouwen van bier. In Amersfoort brouwde men al eerder met hop dan menig brouwer in België. Oftewel, voor speciaalbier zat je in Amersfoort helemaal goed.