Uniek Romeins mesheft ontdekt in Houten
Romeinse messen kenden een grote verscheidenheid aan versiering, vorm en functie. Daar is dit Romeinse mesheft een uniek voorbeeld van. Ontdekt in 2021 door Friso Langen op een veld in Houten. Inmiddels blijkt dat het om een zeer uitzonderlijk exemplaar gaat. Daarover vertelt archeoloog Alexander van de Bunt in deze aflevering van Vondst van de Schervendokter.
Het komt niet vaak voor dat een dergelijk Romeins mesheft van deze kwaliteit in Nederland wordt gevonden. Het bronzen mesheft, ingelegd met ivoor/bot, is vakkundig schoongemaakt en gerestaureerd door Johan Langelaar, die het heft opnieuw heeft voorzien van een lemmet zoals dat er waarschijnlijk uit heeft gezien in de Romeinse tijd. Typerend voor deze tijd was de kromming van de messen, een algemene vorm waarvan de herkomst terug te leiden is tot ver in de bronstijd.
Romeinen in het achterland
Het mesheft is gevonden in Houten waar eerder al meerdere Romeinse vondsten gedaan zijn. Het gros van de Romeinse vondsten in die regio doet vermoeden dat Romeinse militairen uit alle hoeken van het Rijk ruimschoots aanwezig waren in het achterland en zich met militaire hulptroepen in de buurt bevonden van forten van de Neder-Germaanse Limes. Het merendeel van de artefacten uit deze regio, zoals riembeslagen, munten en mantelspelden, dateren uit de 2de en eerste helft van de 3de eeuw na Christus. Het mesheft past binnen dit patroon.
Allereerst valt op dat het mesheft van alle kanten mooi is afgewerkt en is ingelegd met ivoor/bot. Het is moeilijk te achterhalen wat voor mes het precies is en door wie het is gebruikt. Dat het om een uniek mesheft gaat blijkt onder andere uit rondvraag langs verschillende specialisten en de zoektocht door de verschillende catalogi en archeologische museumcollecties in binnen- en buitenland. Directe parallellen zijn niet bekend. Wel bestaan er vergelijkbare bronzen mesheften maar dan met een andere decoratie, vorm of afwerking.