Utrecht als filmhoofdstad van Nederland
Ieder jaar weer is Utrecht eind september gedurende tien dagen lang de filmhoofdstad van Nederland. Dan komt steevast een grote schare filmliefhebbers naar de stad om op het Nederlands Film Festival films en tv-producties te bekijken en met de makers ervan in gesprek te gaan. Hoe heeft Utrecht die bijzondere positie verworven?
Oprichter van het festival is de Utrechtse filmregisseur en bioscoopexploitant Jos Stelling. In oktober 1978 organiseerde hij de succesvolle Week van de Korte Nederlandse Film om de kwaliteiten van de Nederlandse korte film in de spotlights te zetten. Aangespoord door dit succes zette hij met afgevaardigden uit de Utrechtse en de Nederlandse filmwereld een nieuw festival op om een groot publiek kennis te laten maken met alle genres van de Nederlandse film: de Nederlandse Filmdagen.
Belangrijk uitgangspunt was ook de in die tijd versplinterde Nederlandse filmwereld bij elkaar te brengen en gezamenlijk te discussiëren over de vraag wat er verbeterd zou kunnen worden aan de filmsituatie in Nederland. Daarvoor was het zo centraal gelegen Utrecht een prima locatie, want voor de Nederlandse filmmakers - die veelal in Amsterdam of in de omgeving van Hilversum, in de buurt van het Nederlandse publieke omroepbestel, woonden - was Utrecht een neutrale plaats.