De Oranjehof en de verdwenen pilaren uit Wijk C
Decennialang is er gesloopt in Wijk C waarmee allerlei waardevolle zaken geruisloos verdwenen zijn. Denk aan gevelstenen, tegeltableaus en hekwerken. Soms vindt men dit soort dingen weer terug. Zo ontdekte het Volksbuurtmuseum dat de pilaren die bijna een eeuw de toegang sierden naar de Oranjehof tegenwoordig voor de toegangspoort naar Slot Zeist staan.
De pilaren die ooit in de Oranjestraat stonden zijn van zandsteen, rijk geornamenteerd en uitgevoerd in de Lodewijk XIV-stijl. Onderzoekers Lisman en Munning Schmidt dateerden de pilaren rond 1720-1730. Ze stonden dus niet altijd voor het Oranjehof in Wijk C. Hoogstwaarschijnlijk kwamen de pilaren van een buitenplaats waarvan er in de loop van de 19de eeuw veel afgebroken zijn. Mogelijk hoorden ze bij een buitenplaats aan de Vecht.
Bouw Oranjehof
Duidelijk was wel dat de pilaren in 1864 geplaatst zijn in de Oranjestraat bij de toegang tot de Oranjehof. In de notulen van burgemeester en wethouders uit dat jaar stond een aanvraag van de heren H. van Dijk, meestertimmerman uit de Voorstraat en J.J.B. Goettsch, meestersmid uit de Lange Viesteeg, om een terrein aan de Oranjestraat te mogen bebouwen met 24 huisjes. Bij het rekwest was een tekening gevoegd. Burgemeester en wethouders wonnen advies in bij de stedelijke kameraar (de hoogste financieel en technisch ambtenaar) en besloten aanvankelijk negatief op het verzoek van beide heren. In deze reactie werden de beide hekpalen vermeld:
“…dat volgens de ingediende teekening het voornemen bestaat den toegang tot de te bouwen woningen te kunnen afsluiten met een hekwerk, hetwelk zoude worden bevestigd aan tot dat einde aangebragte pilasters, door welke pilasters de ingang eenigsints smal kan worden geacht.”