Wijk C Utrecht: de bakermat van Koningsdag
Sinds jaar en dag is Wijk C erg Oranjegezind en het kan dan ook niet anders dat hier de basis wordt gelegd voor Koningsdag. In 1885 werd in het Oranjepark de eerste Prinsessedag gevierd, de voorloper van Koninginnedag en nu Koningsdag. De aanleiding voor deze dag was de vijfde verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina. In de loop der jaren gaan steeds meer steden dit feestmoment overnemen.
Het Utrechtse Wijk C en Oranje horen van oudsher bij elkaar. Al ver voordat Koninginnedag bestond, uitten de bewoners van deze roemruchte volksbuurt hun liefde voor het Koninghuis op uitbundige wijze. Op verzoek van de bewoners werden in 1863 de Catharijnestraat, het Zand en de Zandstraat omgedoopt in Willemstraat, Koningstraat en Oranjestraat. Ook het eerste volkspark in Utrecht kreeg om die reden in 1883 de naam Oranjepark.
Liefde voor Oranje
De eerste, nog onofficiële, viering van ‘Prinsessedag’ in 1884, georganiseerd door de plaatselijke bevolking werd in Wijk C zo uitbundig gevierd dat zelfs de landelijke pers erover schreef: ‘Het verdient allen lof, dat de bewoners van Wijk C door hunne liefde voor bloemen het bewijs geven, dat ze hun woning willen opsieren met de schoone kinderen der natuur’.
In geen enkele andere wijk werd er zoveel gevlagd en straten versierd als in Wijk C. Zoals logement Het Oranjehuis, aan de Oranjestraat 54 en 55, dat niet alleen met Prinsessedag van onder tot boven versierd werd, maar ook bij verjaardagen van leden van het koninklijk huis. Dat was het werk van uitbaatster Blommers, beter bekend als Oranje Ka. Zij wordt ook wel gezien als grondlegster van de oranjevieringen in Utrecht.