Woerden: stad van de Reformatie
Woerden is de eerste en enige stad in Nederland die een luthers stadsbestuur heeft gehad. Nadat de lutherse godsdienst in 1579 officieel verboden werd, konden de Woerdense lutheranen diensten bezoeken in een schuilkerk. Eerst was dat een stal van een boerderij, later werd op diezelfde plek een stenen schuilkerk gebouwd: niet zichtbaar vanaf de straat, geen toren en geen luidklok. De lutherse gemeente Woerden is de oudste lutherse gemeente van Nederland.
De geschiedenis van Woerden als Reformatiestad begint bij Jan de Bakker. Vanaf 1520 was hij (Johannes Pistorius) hulppriester van de parochie in Woerden. Hij had contacten met lutheranen in Duitsland. Zijn prediking bracht hem in conflict met de kerkelijke en wereldlijke overheid. In 1525 werd hij in Den Haag als ketter verbrand. Het zegel van de Lutherse gemeente draagt de afbeelding daarvan.
In 1564 was Cornelis van der Laer hulpprediker op het kasteel van Woerden. Hij was sterk beïnvloed door het in de Duitse landen inmiddels gevestigde lutheranisme. Van der Laer werd de eerste Lutherse predikant van Woerden. De diensten werden vanaf toen gehouden in de stadskerk: de Petruskerk. Als enige stad in de Nederlanden kreeg Woerden een luthers stadsbestuur.