Zij is Molenaar
Het ambacht van molenaar is door Unesco erkend als internationaal immaterieel erfgoed. Ook in de provincie Utrecht staan molens, vooral in de wat lager gelegen gebieden in het westen. Zij zorgen daar voor de waterhuishouding in de veen- en weidegebieden, al wordt het meeste werk tegenwoordig door gemalen gedaan. In Kockengen, ten noordwesten van de stad Utrecht staat de Kockengse molen, waar Marloes Stofferis als één van de molenaars werkt.
‘Ik zeg altijd tegen bezoekers: ook al vinden wij dat molens typisch Nederlands zijn, toch zijn wij niet het enige land met windmolens. Windmolens zijn niet eens ontstaan in Nederland, maar waarschijnlijk ergens in het Midden-Oosten, het huidige Iran of Irak,’ aldus Marloes.
De geschiedenisles gaat nog even door. ‘Wat Nederland wel als eerste heeft gedaan, is de grootschalige inzet van windmolens voor het wegmalen van water om polders te maken. Dat noemen we poldermolens.’ Zoals in de provincie Utrecht.
Verder is in Nederland als eerste de krukas toegepast in molens zodat er boomstammen mee gezaagd konden worden. Een krukas is een as die voorzien is van een of meer krukken (excentrisch geplaatste assen), die een op en neer gaande beweging omzet in een draaiende of rechtlijnige beweging. Zo kon op grote schaal hout bewerkt worden om bijvoorbeeld schepen van te bouwen voor de VOC en WIC. In die zin zijn molens wel bepalend geweest voor de identiteit van Nederland.