Zwarte Jannetje: aanbeden en verguisd in Veenendaal
Wie de geschiedenis van Veenendaal induikt, ontkomt niet aan de naam van één van de meest eigenzinnige vrouwen die deze plaats heeft gekend: Zwarte Jannetje. Aanbeden, verguisd en tot op de dag van vandaag voor een groot deel gehuld in mysterie. Want, foto’s van Jannetje zijn er niet. En wat is waar van de verhalen die van haar zijn overgebleven?
Ze heet eigenlijk Jannetje Hootsen en werd geboren in 1860 als dochter van een wolkammer. Niets opmerkelijks aan. Wanneer dat veranderde? Nadat ze voor haar kweekschoolexamen was gezakt, werd ze op een dag op ‘wonderbaarlijke wijze’ bekeerd en kreeg ze als ‘opdracht van bovenaf’ om haar nieuw verkregen visie op het geloof langs de deuren te verkondigen.
Via een vertegenwoordiger van de garen- en sajethandel van haar inmiddels overleden vader kwam zij in aanraking met een aantal rijke boeren uit Polsbroek die zich niet meer zo goed in de boodschap van de plaatselijke kerk konden vinden. Toen zij hoorden over de ‘bekering’ en ‘opdracht’ van Jannetje waren ze meteen in haar geïnteresseerd. Jannetje kwam naar Polsbroek en het duurde niet lang voordat ze een hele schare volgelingen had.